Три корака до летње терасе из снова

Лето је, зна се, време за терасе!

Уживате ли уз шољицу омиљене кафе, на сунцу, у удобној столици на тераси или балкону који је у неким тренуцима само ваш? Или можда на истој тераси проводите заједничко породично време гледајући малишане како се играју у песку?

Keramika Jovanovic Akcija MarinoMarino 15×60

Било да сте у кући или стану, лето је право време када паузу можете провести на отвореном, у свом приватном кутку уређеном баш по вашем укусу. Баштенски намештај у омиљеном дизајнерском стилу, као и декоративне елементе за вашу терасу ћете изабрати релативно лако, па и уколико промените мишљење, једноставно их можете заменити новим моделом. Одабиру подне облоге, односно керамичких плочица би се требало приступити на нешто озбиљнији начин јер, уколико се одабере одговарајући модел за ову намену и квалитетно постави, керамичке плочице у екстеријеру могу трајати и више година.

Keramika Jovanovic Akcija RioRio Beige 45×45

Како бисте остварили свој циљ, односно креирали савршено поплочану терасу на којој ћете испијати хладан сок, уживати у слаткој лубеници или се само одмарати на летњем сунцу пратите следеће кораке:

 1. Изаберите адекватан модел плочица на основу унапред утврђене визије ваше баште или терасе. Ово је уједно један од најважнијих и најкреативнијих корака до савршене терасе и зато му посветите посебну пажњу:
  1. Проверите техничке спецификације плочица.
   Најважније карактеристике које декларишу плочице за спољашње облагање су упијање воде, мразоотпорности, чврстина и противклизност (услови и карактеристике које плочице морају да задовоље дефинисани су по стандарду СРПС ЕН 14411). Као спољашње подне облоге користе се глазиране и гранитне плочице са апсорпцијом воде Е≤0,5%које поред ниске апсорпције воде и отпорности на мраз, карактерише и отпорност на хабање, савијање, висока тврдоћа и отпорност на абразију, мрље, киселине и базе.
  2. Изаберите прикладан дизајн плочица.
   Лепота плочица је у томе што су доступне у великом броју боја, димензија, завршних обрада и текстура – од рељефних плочица са засенченим ефектом стене, преко верних имитација камена или дрвета до елегантнијих, једнобојних модела што вам омогућава да створите персонализовани и јединствени изглед вашег кутка за опуштање.Keramika Jovanovic Akcija Etna 2

   Etna 2 33×33

 2. Припремите подлогу.
  Пре постављања плочица, битно је првенствено тестирати и проценити подлогу, као и њено тренутно стање. Када су у питању балкони, мора постојати минимални нагиб од 2%. Након тога се поставља хидроизолација која мора бити прописно усклађена са дизајном саме терасе (смернице за планирање и извођење потребне хидроизолације дефинисане су локалним у ЕУ одредбама и стандардима).

  Keramika Jovanovic Akcija Tyras BeigeTyras Beige 30×60

   

 3. Постављање керамичких плочица.
  За лепљење керамичких плочица у екстеријеру одаберите посебан лепак који одговара датој намени, као и адекватну фуг масу тамније боје – браон или сивкасте, јер се, за разлику од светле, теже запрља. Оно што је важно напоменути је да за спољашње површине, позадина плочице мора бити потпуно покривена лепком јер уколико није у потпуности утиснута у лепак, формираће се поре у којима се може акумулирати вода и довести до проблема на спојевима, па чак и до раслојавања плочице.

  Сам дезен плочице, као и њена димензија утиче и на начин постављања па тако нпр. плочице са дизајном дрвета можете поставити по систему „рибље кости“ или смакнуто, у зависности од тога шта више преферирате. Исто тако, плочице квадратног облика можете постављати линијски или дијагонално. Код димензија 30х60 постоји и опција „смакнутог“ лепљења.

  Keramika Jovanovic Akcija DenverDenver 15×60

  Keramika Jovanovic Akcija TorontoToronto 15×60

Након што сте изабрали модел плочица који ће красити вашу терасу, балкон или башту, адекватан лепак и фуг масу, наш савет је да одаберите и проверене, прецизне извођаче радова који ће посао завршити квалитетно и вашу визију претворити у стварност. Уколико имате било каквих недоумица приликом одабира плочица и пратећег материјала за уређење дворишта, стручан савет продаваца у сваком нашем салону и бесплатан пројекат наших архитеката ће вам сигурно помоћи да донесете праву одлуку.

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци

Akcija Sistem 09 2020 Ver1 1200x628
Блог

Систем купи и 20% попуста покупи!

Уколико вам је одабир елемената за купатило, осим креативности и преферираног дизајнерског стила, одређен и расположивим буџетом, ово је савршена прилика да реновирате целокупно купатило

ДЕТАЉНИЈЕ —