Шта је све потребно знати пре постављања туш кабине?

Одлучили сте се да поставите туш кабину у своје купатило? Честитамо на одлуци јер убрзани ритам живота нас све више доводи до тога да немамо времена ни за предуго купање нити за посебном хигијеном купатила, а можда су и деца порасла па се јавила потреба за практичнијим решењем. Најбржи и најлакши начин да се освежите и одржавате своје тело виталним је управо туширање и то минимум два пута дневно.  Јутарње туширање, проверено, буди ваш организам много брже него шољица кафе и уколико нисте до сада пробали да се наизменично туширате топлом и хладном водом, саветујемо да се полако навикавате и на овај начин ревитализације. Најбоље решење би било када би у сваком купатилу ипак имали две опције – простор за брзинско туширање и класичну или хидромасажну каду за тренутке уживања уз импровизовани спа угођај.

Приметили смо да у последње време влада велико интересовање управо за туш кабине или параване, а самим тим и за све оно што је потребно предузети да би се осигурали од изливања воде и настанка велике штете њиховом употребом.

У случајевима инсталисања туш кабине (са туш кадом или без) или евентуално паравана свакако је врло битна чињеница да сте пре постављања ових купатилских елемената урадили квалитетну и прописану припрему купатила. Под овим смо мислили на хидроизолацију и систем за одвод воде – сливник.

Уколико сте у тзв. сивој фази градње онда је прави тренутак да се информишете о савременим начинима извођења хидроизолације. Раније су се за овај посао користиле различите врсте материјала, али данас су у понуди новији – готове једнокомпонентне цементне каше за брзу и лаку примену. Њихова својства не зависе нити се мењају при различитим температурама и процентом влажности док је то случај са хидроизолационим материјалима на бази битумена.

Посебан акценат стављамо на предности ових цементних каша у погледу заштите од угљендиооксида, хлорида, сулфата и киселих киша и свих штетних утицаја од продора воде. Због свега наведеног оне се могу користити за хидроизолацију и многих других површина (терасе, подруми и остало).

У добро опремљеним салонима керамике и стовариштима грађевинског материјала и даље можете пронаћи раствориве прашкасте материјале, али њих препоручујемо искусним мајсторима јер након мешања потребно их је брзо нанети на подове и зидове, а и сама густина мора бити по прописима. Готове смесе или каше могу користити и они који овај посао раде у сопственој режији. Премаз се наноси на потпуно чисту површину, без присуства ситних честица прашине и каменчића,а тек након малтерисања и постављања кошуљице (проверите и савете произвођача по питању времена које је потребно да прође од ове врсте грађевинских радова до поступка хидроизолације), већом четком и то у два премаза, у дебљини не мањој од 1мм. Поједини произвођачи ових готових смеша препоручују да се пре наношења површине премажу и њиховом специјалном подлогом, са чиме бисмо се и ми сложили. Након првог наношења цементне каше потребно је да сачекате 2 до 4 сата (период између два премаза такође зависи од произвођача) и након тога други слој премажите попреко у односу на први слој.

Хидроизолациону смесу пажљиво нанесите и на спојевима зида са подома, да бисте били сигурни да спојеви неће пропустити воду можете поставити и угаоне хидроизолационе траке – ТРЕВИРУ, као и на све спојеве цеви и око вентила.

Премаз се наноси и по зидовима у висини од око 10 – 15 цм у односу на под. Површину зидова који затварају туш кабину премазати до најмање 140 цм висине, али нећете погрешити уколико је премажете целом висином на коју ћете поставити плочице.

На овај начин сте, практично, направили у свом купатилу велико изоловано корито које не би требало да пропусти ни кап воде у било ком правцу ван купатила.

Све спојеве водоводних цеви потребно је претходно такође добро изололовати и то специјалном изолационом траком, како бисте избегли евентулано цурење баш на тим местима. Сливници и његови спојеви се такође посебно изолују јер они трпи највеће оптерећење великом количином воде у млазу.

Потребно је и да се унапред одлучите за врсту сливника који ћете поставити у поду туш кабине. Добро је знати које све врсте сливника су у понуди на тржишту, а ми издвајамо: подни са вертикалним одводом, подни са хоризонталним одводом и угаони (зидни). У складу са избором планирајте и начин изолације. Сливнике (решетке) бирате по начину постављања, дизајну и цени која вам одговара.

Када сте све добро изоловали потребно је да сачекате бар 24 часа док не започнете лепљење плочица, али пре тога можете извршити пробни тест. Истуширајте све површине водом и уколико постоји и најмања пукотина кроз коју вода пролази – то ћете сигурно приметити и лако санирати поновним премазом.

Саветујемо да за лепљење плочица користите посебне врсте водоотпорних лепкова као и масе за фуговање. Масе за фуговање могу у себи садржати и додатак против стварања гљивица и буђи у купатилу.

Углове купатила, места на којима се подови спајају са зидовима можете, између самих плочица изоловати специјалним силиконима. Не тако ретко приметићете да су на овим спојевима постављене и украсне лајсне, које можете пронаћи и у одговарајућој боји – у складу са плочицама. Додатна функција ових лајсни је да, када вода лагано прелази преко њих, оне омогућавају сигурно сливање у правцу пода, ка сливнику.

Касније, купатило немојте одржавати агресивним хемијским средствима него оним која су прилагођена и препоручена за чишћење плочица и санитарија, као и стаклених површина туш кабине. Распитајте се о неким природним средствима чијом употребом не само да ћете сачувати елементе у купатилу него нису штетни за вашу кожу,а и пријатног су мириса.

Све ово звучи као много посла и око саме припреме и целокупних радова, делује стресно јер сигурно помишљате на могућност да нисте нешто одрадили по прописима, али када неколико пута будете уживали у својој туш кабини сигурно ћете почети полако да заборављате цео процес.

С’ друге стране, можда ће вам употреба туш кабине представљати још веће задовољство јер  знате да сте одрадили добар посао, без бојазни да ће вода пронаћи неки свој пут и направити штету.

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци

modern bathroom small
Блог

Како да адекватном расветом потпуно промените купатилски амбијент

Колико год да сте изабрали сјајне и скупе плочице, одлично их уклопили уз остале елементе, одабрали најмодернији модел купатилских батерија или санитарија – уколико немате

ДЕТАЉНИЈЕ —