Рециклажа купатилских прозвода

Рециклажа купатилских прозвода

Један од најбољих начина да позитивно утичемо на свет у коме живимо је и рециклажа. Она подразумева претварање отпадног материјала у нови производ, односно поновно коришћење материјала који је већ искоришћен и сврстан у отпад. Разлози због којих бисмо требали више бринути о животној средини су, како моралне природе (у смислу стварања здравих навика будућих генерација), тако и економске и еколошке природе (смањење депонија и емисије штетних гасова услед слободног паљења, уштеда енергије и ресурса итд.)

Како ће изгледати рециклажа зависи од производа који желимо да рециклирамо. Већина материјала се може прерађивати фабричким путем како би се добио нови производ, док се неки од њих (нпр. папир и картон, текстил, пластика) могу рециклирати и на једноставнији начин који можемо применити самостално код куће, у свакодневном животу. Као пример можемо навести и поклањање одеће коју више не носимо, али исто тако и њена дорада и корекција за даље ношење. Израда дечијих играчака од папира и старих картонских кутија је такође рециклажа. На овај начин се могу рециклирати и купатилски производи као што су картонске ролне тоалет папира, празне пластичне или стаклене боце шампона и других козметичких препарата, па чак и стари санитаријe.

1. Рециклажа ролни од тоалет папира

Од картонских ролни тоалет папира можете направити безброј занимљивих предмета, од зидних украса до дечијих играчкица, и то врло једноставно, уз мало труда и пар додатака које сигурно имате у кући.

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 1

Ово је уједно и одличан начин да анимирате ваше најмлађе, када због лошег времена или неких других разлога морате бити код куће. Заједнички, кроз игру и дружење, можете направити креативне предмете којима ће се ваши малишани поносити.

С обзиром да нам се ближи Ускрс, брзо и лако можете направити ускршњу корпицу за јаја. Ролну тоалет папира притисните и исеците жељени облик. Ако желите зеку изрежите му и уши или их додатно налепите од папира друге боје. У зависности од тога који облик сте одабрали, изаберите одговарајуће боје и украсе па обојите ролну, облепите је украсним папиром или текстилном траком. На крају нацртајте очи и њушку – ако правите корпицу у облику зеке, или додајте завршне украсе по вашем укусу. Корпици можете додати дршку и обојити је тако да изгледа попут корпице од прућа. Много различитих упутстава можете данас пронаћи и на интернету.

На сличан начин можете направити кутијице у облику зеке (у које можете ставити чоколадна јаја или било које друге слаткише или поклоне), па чак и божићне украсе попут Деда Мраза, ирваса и сл.

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 2

Ролне од тоалет папира су практичне и за израду прстенова за салвете, за шта ће вам требати само маказе, лепак, боје или украсни папир и неколико украса по жељи. Тема може бити било која, од елегантних, цветних до празничних, божићних, ускрсних и др.

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 3

Поред горе наведених прелога за рециклажу, можете направити и држаче за оловке или зидне украсе апстрактних облика, у бојама по жељи.

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 4

2. Рециклажа пластичних бочица козметичких прозвода

Не бацајте празне флашице од шампона, гелова за туширање и сличних прозвода јер се и оне могу рециклирати на сличан начин. Обојите бочицу или је облепите украсним папиром, а ако немате много времена можете је само једноставно украсити машном и такву је користити као вазу за омиљено цвеће из баште.

Празним флашицама са прскалицом продужите животни век  користећи их опет тако што ћете у њих сипати природне препарате за чишћење које самостално направите. Исти случај је и са старим бочицама са дозатором – само сипајте нови сапун, гел за туширање или други козметички производ и можете их и даље користити.

Уолико вам мањка простора за купатилске потрепштине или на пример за дечији прибор за бојење – исеците бочицу скалпелом и украсите по жељи. Предлажемо вам да, приликом сечења, са задње стране флашице оставите и закачаљку, па рецимо неколико исечених (и украшених по жељи) бочица окачите на зид. Овако бисте добили практичан кухињски или купатилски организатор, а можда и занимљиве саксије за цвеће. Могућности су бескрајне, само их прилагодите вашим потребама и омиљеном дизајнерском стилу.

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 6

3. Рециклажа каде и купатилских санитарија

Након што сте одлучили да реновирате купатило, пре него што одбаците стару каду, умиваоник или wc-шољу, расклопите их и сачувајте неке од делова (као што су нпр. прикључне цеви, вентили и сл.) који ће вам можда касније затребати. Затим размислите, да ли вам ови купатилски елементи стварно нису потребни или их ипак можете поново употребити на неки необичан начин и пружити им другу прилику. Стара када може бити врло функционална и естетки употпунити урбани ентеријер дневне собе као нпр. специјалан двосед или столица, за шта је потребно мало креативности, преправки и нешто више практичног умећа. Уколико поседујете макар и основне водоинсталатерске вештине и љубитељ сте акваристике, водокотлић моноблока можете заменити стакленим акваријумом, док wc-шољу можете користити за одлагање потребне опреме, као и хране за рибице, мада је ово пројекат за који ћете сигурно пронаћи одговарајућу просторију – радионицу можда. Ако ипак желите једноставније решење, купатилске елементе искористите као декорацију дворишта или баште претварајући их у цветне оазе.

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 7

Keramika Jovanovic Reciklaza Kupatilskih Proizvoda Blog 8

За који год вид рециклаже да се определите, имајте у виду да сте са сваком адаптацијом и поновном употребом допринели очувању животне средине и да ћете сваки рециклирани производ, који је резултат ваше маште и спретних руку, сигурно више ценити него било коју скупоцену вазу, украс или чак намештај.