Разиграност простора – мозаик плочице

Mozaik keramičke pločice – то је скуп мањих комада плочица спојених у једну већу целину. Спајање се врши уз помоћ мрежице која се налази са задње стране плочица или папиром који се налази са предње стране плочица и скида се након уградње мозаика.
Ситни комади плочица могу бити различитих димензија, најчешће су 2x2cm или 1x1cm, док су димензије целог мозаика 30x30cm или 33x33cm. Израђују се од керамике, гранита, порцелана или стакла.

Захваљујући својој савитљивости, стаклени мозаик је погодан за лепљење на лучним, као и на свим неправилним површинама. Може се лепити у целини (у својој оригиналној димензији) или се сећи по жељи како би се добиле бордуре (листеле) које се комбинују са другим плочицама. За украшавање ентеријера најчешће се поставља као бордура, док је лепљење у целини најчешће заступљено у базенима. Незаменљив је код базена који су неправилног облика. За лепљење стакленог мозаика користи се бели лепак, код облагања базена ови лепкови морају бити водонепропусни (тада се и фуговање ради са лепком).

При одабиру мозаика треба водити рачуна о неколико ствари:

  • Никако не комбинујте једнобојне плочице високог сјаја са мат керамичким мозаиком пошто ћете на тај начин угушити простор. Уз високи сјај можете ставити модеран стаклени мозаик или керамички који има глазуру као и постојећа плочица. Керамички мозаик је лепо комбиновати са мат плочицама које подсећају на камен, мермер или потпуно једнобојне.
  • Избегавајте приближне нијансе. Ово правило се не односи само на стаклене мозике већ и генерално на целокупан ентеријер. Уколико желите да комбинујете мозаик из једне фабрике са плочицама другог произвођача бирајте контрастне нијансе, а не приближан тон, јер ће приближне нијансе бити у сталном сукобу. – Уколико све површине једне просторији желите да обложите мозаиком, пожељно је комбиновати једнобојне и вишебојне мозаике како простор не би био угушен и како би се постигла разиграност простора.
  • Занимљиво код ових мозаика јесте да се са њим можете играти и тиме доћи до резултата који је наприближнији Вашем укусу. Са мозаиком који је на мрежици можете да правите најразличитије шаре, па чак и слике. Такође можете да нађете неки детаљ који вам се допада, да стилизујете, односно упростите слику и да се то направи на лицу места.

Стаклени мозаик на целој површини или као детаљ је згодан начин да учините зид занимљивим и атрактивним.
Ефекти који се добијају применом мозаика нису могући ни са једним другим материјалом. Каже се да мозаик није могуће заиста фотографисати јер фотографија не може да дочара игру и преламање светлости која је уочљива једино када се мозаик посматра уживо. У зависности од врсте плочица са којим га комбинујете и изгледа просторије могуће је постићи, како рустичан, тако и савремен утисак што доводи до тога да се и даље користи у класичним као и у савременим ентеријерима.

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци