Пролећно уређење баште и терасе

Пролећно уређење баште и терасе

Са доласком пролећа и лепог времена људи најчешће размишљају о уређењу дворишта, односно баште, терасе или балкона. Било да сте у кући или стану, дворишта и балкони представљају ваш приватни простор на отвореном. У њему можете уживати уз топле сунчеве зраке и мирис омиљеног цвећа, без напуштања комфора сопственог дома, зато га уредите у вама омиљеном дизајнерском стилу дајући му свој лични печат. Један од битних елемената приликом уређења терасног простора је одабир подне облоге. Најпрактичније и, због својих разноликих визуелних карактеристика, естетски најдопадљивије решење, су плочице.

Timber Brown 33x33

Timber Brown 33×33

При одабиру плочица за екстеријер, пре свега морате водити рачуна о њиховим техничким спецификацијама. Најважније карактеристике које декларишу плочице за спољашње облагање су упијање воде и мразоотпорност (услови и карактеристике које плочице морају да задовоље дефинисани су по стандарду СРПС ЕН 14411). Међутим, на избор плочица адекватне спецификације утиче и њихова намена у екстеријеру. Плочице за спољашње облагање зидова не морају имати исте карактеристике као плочице којима ћете обложити под баште или терасе. Као спољашње подне облоге користе се плочице са апсорпцијом воде Е≤0,5% које, поред ниске апсорпције воде и отпорности на мраз, карактерише и отпорност на савијање, висока тврдоћа и отпорност на абразију. За облагање подних површина са високом фреквентношћу кретања (као што су јавни објекти попут баште локала, улаза продавница, ресторана и сл.), па чак и облагање фасада, користе се гранитне плочице са апсорпцијом воде Е≤0,5%. Њих одликују изузетно добре техничке карактеристике. Структуру материјала од ког су направљене чине млевени природни камен (са великим процентом минерала који у природи учествују у саставу гранита) и специјалне глазуре које се могу пећи на високим температурама, што гранитној плочици даје велику отпорност на хабање, ниску апсорпцију воде (отпорне су на мраз), отпорност на ниске температуре, отпорност на мрље, киселине и базе.

Keops Cotto, Keops Gray 33x33

Keops Cotto, Keops Gray 33×33

Када сте сигурни да плочице које тражите имају све неопходне карактеристике за спољашње облагање, следи најтежи, а уједно и најлепши део, тј. одлука о њиховом дезену. Лепота плочица је у томе што су доступне у великом броју боја, величина и завршних обрада што вам омогућава да створите персонализовани и јединствени изглед вашег кутка за опуштање. На располагању су различите текстуре, од рељефних плочица са засенченим ефектом стене, преко верних имитација камена, цигле или дрвета до елегантнијих једнобојних модела.

G305 Cream 30X60

G305 Cream 30X60

При одабиру конкретног модела и боје плочица проверите како ће се она уклопити са остатком ваше терасе или дворишта (нпр. терасним намештајем) и какав изглед екстеријера желите да креирате. Уколико имате велику терасу, плочицама можете да одвојите различите зоне за одређене активности. Средишни део где се налазе сто и столице можете обложити нпр. плочицама са дизајном дрвета, за опуштајућу зону са лежаљком можете користити текстуру камена, а део намењен деци можете обележити неким сведенијим моделима. Наш народ је велики љубитељ роштиља и ако поред тога волите и честа дружења одвојите део за спремање хране који можете обложити плочицама које имитирају цигле. Уколико имате тешкоће приликом уклапања различитих стилова, за све зоне можете користити исте моделе плочица.

Malbork Grey 30x60

Malbork Grey 30×60

Плочице за спољашње облагање подова се могу користити и за ентеријер па је употреба истих плочица у унутрашњости куће, нпр. дневном боравку и балкону који се на тај боравак наставља, одличан начин да се ове просторије „споје“ како би цео простор деловао визуелно већи и отворенији. Уколико имате кухињу са трпезаријом која се отвара према врту, размислите о употреби плочице са текстуром камена за обједињавање обе површине, тако да се, уз отварање преклопних или клизних врата, спољни простор спаја са унутрашњим чинећи од вашег дома модерну кућу из часописа.

Ако се не бавите баштованством, можете се одлучити за потпуно поплочан врт, што је такође сјајан начин за постизање савременог изгледа, а уједно је и веома практично јер не захтева често кошење траве, одржавање биљака и сл. Поново можете размотрити зонирање одређених подручја или стварање стазица с’ контрастним плочицама различитих боја или стилова.

Atrium Cotto 33x33

Atrium Cotto 33×33

G424 Grey 42x42

G424 Grey 42×42

Santana Grey, Santana Anthracite, Santana Mix Grey 60x60

Santana Grey, Santana Anthracite, Santana Mix Grey 60×60

Након што сте изабрали модел плочица који ће красити вашу терасу, балкон или башту, не заборавите да је одабир одговарајућег лепка и фуг масе који су погодни за спољашње облагање и компатибилни са врстом ваше подлоге, такође битан. Уколико имате било каквих недоумица приликом одабира плочица и пратећег материјала за уређење дворишта, стручан савет продаваца у сваком нашем салону и бесплатан пројекат наших архитеката ће вам сигурно помоћи да донесете праву одлуку.