Плочице са текстуром дрвета у Вашем дому

Када размишљамо о уређењу или адаптацији простора, обично се не двоумимо много око врсте подних и зидних облога (тежи део одлуке је дезен, боја, стил…). Најчешће у дневне боравке и спаваће собе постављамо дрвене подове (паркет, ламинат, бродски под…), а у кухиње и купатила керамичке плочице.

Дрвене облоге су најугодније, у својој природној боји лако се уклапају у све стилове уређења простора. Топли изглед дрвета и естетски ефекат који се његовим коришћењем постижу увек су у тренду, али је из практичних разлога ово компликовано и упитно решење за облагање купатила. Како се дрвени паркети производе од различитих врста дрвета, они попримају и њихове карактеристике по питању отпорности. Због тога, за облагање купатила углавном бирамо керамичке плочице. Међутим, иако је класична керамика најчешћи, није и једини избор. Керамичке плочице које имитирају изглед дрвета су на велика врата ушле у сва купатила и у потпуности освојиле дизајнере ентеријера, архитекте и особе које посвећују посебну пажњу окружењу у коме проводе време. Купатило обложено “дрветом”, односно плочицама које имитирају дизајн дрвета поседује природну топлину и стога се много људи одлучује управо за ту варијанту уређења.

Traverkever Musk – Marazzi

Fossil Wood White – Dado Ceramica

Lena Crema / Lena Marron / Tabica Lena Marron – Plaza Ceramika

Ontario Walnut / Ontario White / Mozaik / Ontario Mix S Mozaik Ontario Walnut Q – KAI

Како за облагање купатила, ове плочице су постале прави хит и за облагање осталих просторија. Дневни боравак је простор у којем породице проводе највише времена па је тако и под изложен сталном прљању, хабању и одржавању. Утицај влаге, светла и начин грејања простора такође ће с временом остављати траг на поду дневног боравка. Како би се практичност одржавања и леп изглед задржали дуги низ година, потребно је одабрати трајан и чврст материјал као што су керамичке плочице које имитирају изглед дрвета.

Било да се ради о класичном, подном грејању или желите камин у било којој зони дневног боравка, керамички под ће бити квалитетан, издржљив и без оштећења. Пошто су у питању грес производи, ове плочице се могу користити и за спољна облагања, добро подносе температурне разлике, влагу, утицај светлости. На керамички под могуће је поставити било какав тепих или се једноставно поиграти самим плочицама које ће нагласити поједину зону простора. Разноликим нијансама можете креирати различите просторне угођаје. Тамне нијансе пода визуално ће смањити простор, а светле нијансе дрвета ће га повећати. Било да се ради о малим или великим просторима, светао под ће појачати утисак свежине и прозрачности.

Lena Crema / Tabica Lena Marron / Roseton Lena Marron – Plaza Ceramika

Traverkever Natural – Marazzi

Galeon Beige – Ceramika Nowa Gala

Оно што је битно нагласити код плочица са дизајном дрвета – никако их немојте повезивати са зонама пода на којима је паркет. Спој правог дрвета и његове имитације ствара визуално лош однос умањујући вредност оба материјала. Неке од ових плочица су ректификоване, тј. ласерски резане (као што су Galeon Szary 20×60 и Galeon Beige 20×60 од Nowe Gale) због чега су њихове димензије беспрекорне па се могу лепити и без фуга. Међутим, уколико фугујете плочице, припазите на ширину фуга јер ће превелика ширина створити груб завршни утисак.

У нашем асортиману можете пронаћи широк програм плочица са дизајном дрвета реномираних светских произвођача као што су: Plaza Ceramika из Шпаније,Marrazi Dado Ceramika из Италије, Ceramika Nowa Gala из Пољске или KAI из Бугарске.

Подели:

Слични чланци