Планирање уградње керамичких плочица

Приликом уградње керамичких плочица потребно је да се придржавате важећих стандарда. Завршни радови у грађевинарству, ИЗВОЂЕЊЕ КЕРАМИЧАРСКИХ РАДОВА – Технички услови СРПС У.Ф2.011. Важно је да се корисник (купац) и извођач радова придржавају захтева стандарда приликом припреме подлоге, извођења радова и одабира материјала за уградњу, како би поступак уградње прошао без проблема.

Како се припрема подлога?

Пре почетка радова морају се проверити површине које се облажу новим производима.

Подлога је један од најважнијих фактора који утичу на квалитет и трајност постављених керамичких плочица. Подлога за постављање керамичких плочица и пратећих декоративних елемената мора бити без пукотина (да није напрсла услед напрезања и слегања), довољно чврста, постојана и да не упија сувише влагу. Уколико се подлога круни потребно је извршити санацију, неопходно је обити нестабилне делове и изнова их измалтерисати цементним малтером. Са уградњом керамичких плочица може се отпочети тек када је подлога чиста (очишћена од прашине и других нечистоћа), равна и носива.

Битна карактеристика подлоге је да се у фази сушења скупља. Уколико се керамичке плочице лепе на недовољно „сазреле“ подлоге, постоји велика вероватноћа да се у фази сушења, тј. скупљања, појаве велика напрезања која проузрокују оштећење плочица. Код површине са уграђеним подним грејањем и на местима где је повишена влажност могу се појавити веће температурне разлике које узрокују ширење и скупљање подлоге, па је у овом случају неопходно користити лепила одговарајуће флексибилности.

Да ли се нове керамичке плочице могу лепити преко старих?

Нове керамичке плочице могу се лепити на постојеће плочице само ако су оне добро залепљене на подлогу. Уколико се благо померају или одзвањају као да су „шупље“, то значи да су склоне отпадању и мора се извршити њихово рушење.

Са старих керамичких плочица потребно је одстранити сву прашину, прљавштину и масноће. Након тога, пре лепљења нове керамике, потребно је нанети премаз који се користи за повећање пријањања. Када се премаз у потпуности осуши плочице треба лепити флексибилним лепком уз поштовање упутства произвођача.

На свим спољним површинама које се облажу керамиком (терасе, балкони итд.) као и код унутрашњих критичних површина изложеним директном прскању воде (купатила, туш кабине, кухиње итд.) потребно је пре лепљења керамике извршити хидроизолацију са циљем спречавања продора воде у подну или зидну конструкцију.
Саветује се да се пре извођења керамичарских радова детаљно испита водоводна и електроинсталациона мрежа како би се установило да ли је потребна њихова замена.

Ко може да уграђује плочице?

Лице које уграђује керамичке плочице мора бити обучено за ову врсту посла. Особа која уграђује плочице мора пре почетка радова прочитати инструкције које су одштампане на амбалажи производа. Купац је у обавези да пре почетка уградње преконтролише на свим кутијама ознаку дезена, ознаку радне величине (калибар) и нијансу (тон).

Препоручује се да лице које врши уградњу, а пре саме уградње, сложи плочице из више паковања на површину од 2 до 3 м² и на тај начин установи да ли на плочицама има видљивих недостатака и одступања у калибру и нијанси. Код плочица рустикалног типа карактеристична је разлика у нијанси, због тога је пожељно пре уградње постављање неколико м², комбиновањем нијансе према укусу купца. Купцу се препоручује да приликом уградње прве (1.) класе плочица у једну просторију угради производ исте радне величине (калибра) и нијансе (тона). Препорука је се да се приликом куповине керамичких плочица количина увећа 10-15% због сечења (уклапања) приликом уградње.

Унапређењем и развојем технологије у производњи керамичких плочица, тј. увођењем дигиталне штампе, омогућена је производња плочица најразличитије површинске структуре. Ова технологија доприноси природнијем изгледу дезена (имитација природних материјала типа дрвета, камена, мермера, бетона итд.), уједно је допринела могућностима израде различитих „лица“ истог дезена.

При уградњи, овако произведене плочице нема потребе склапати у континуиране шаре (целине), већ се врши њихово насумично постављање, које управо иде у прилог том природнијем утиску.

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци

akcija 03 2021 popusti damama ver3 2 fb cover
Блог

Попусти дамама!

Керамика Јовановић слави даме, њихову снагу и јединственост… Зато се у нашим салонима 8. и 9. марта обележава Дан жена и то посебном акцијом која

ДЕТАЉНИЈЕ —
keramika jovanovic blog dame biraju naslovna
Блог

Даме бирају

Припадници нешто старије генерације се не би сложили да су на „игранкама“ (тако су се некада звале „журке“) даме бирале своје партнере за плес, али

ДЕТАЉНИЈЕ —
Пратите нас на друштвеним мрежама
Пријавите се на нашу мејл листу

Пријавом на мејлинг листу, добијаћете информације о тренутним попустима и новим производима.