Одабир и врсте керамичких плочица

Правилан одабир керамичких плочица за облагање подних и зидних површина веома је битан, док се при куповини мора водити рачуна о њиховој намени, јер може доћи до великих проблема приликом постављања.

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ТО БИТНО?

Неадекватан избор керамичких плочица након уградње може изазвати различите проблеме чак и након краће експлоатације. Постоји разлика између плочица за спољашње и унутрашње облагање и то је дефинисано условима и карактеристикама које плочице морају да задовоље по стандарду СРПС ЕН 14411.

Најважније карактеристике које декларишу керамичке плочице за спољашње облагање су упијање воде и мразоотпорност. Керамичке плочице које задовољавају критеријуме за спољашње облагање могу се користити и за унутрашње облагање. Не препоручује се уградња плочица за унутрашње облагање на спољашњим површинама због могућих појава деформитета приликом њиховог коришћења. Подне плочице могу се користити за облагање вертикалних површина (зидова), док се не препоручује коришћење зидних плочица за облагање хоризонталних површина (подова).

ВРСТЕ КЕРАМИЧКИХ ПЛОЧИЦА:

Глазиране зидне плочице са апсорпцијом воде Е > 10%.

Ове плочице дизајниране су за облагање унутрашњих зидова у просторијама са температуром изнад 0°C, с обзиром да ове плочице нису отпорне на мраз.

Глазиране плочице са апсорпцијом воде Е ≤ 3%.

Ове плочице имају универзалну употребу и користе се за облагање унутрашњих површина подова и зидова, као и спољашњих зидних површина.

Глазиране плочице са апсорпцијом воде Е ≤ 0,5%.

Ове плочице су дизајниране за облагање спољашњих и унутрашњих површина (јавни објекти, фасаде, балкони, терасе итд.). Плочице из ове групе карактеристичне су по ниској апсорпцији воде (отпорне су на мраз), високој отпорности на савијање, високој тврдоћи и отпорношћу на абразију.

Гранитне плочице са апсорпцијом воде Е ≤ 0,5%.

За ове плочице се каже да имају пуну масу, јер је боја њихове полеђине често иста као и наличје. Ове плочице одликују се изузетно добрим техничким карактеристикама. Структуру материјала од којег су направљене чине млевени природни камен (са великим процентом минерала који у природи учествују у саставу гранита, па се зато називају гранитним плочицама) и специјалне глазуре које се могу пећи на високим температурама, што гранитној плочици даје: велику отпорност на хабање, ниску апсорпцију воде (отпорне су на мраз), отпорност на ниске температуре, отпорност на мрље, отпорност на киселине и базе. Ове плочице дизајниране су за облагање спољашњих и унутрашњих површина (јавни објекти, фасаде, балкони, терасе, степеништа, унутрашњост и улази продавница, ресторана, итд.).

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци

Keramika Jovanovic Blog Godina Pred Nama Naslovna
Блог

Година пред нама

Ово је била заиста тешка година за све, испуњена борбом на разним пољима, изазовима, страховима, искушењима…. Многи би могли себе назвати и победницима ако су

ДЕТАЉНИЈЕ —
Пратите нас на друштвеним мрежама
Пријавите се на нашу мејл листу

Пријавом на мејлинг листу, добијаћете информације о тренутним попустима и новим производима.