Не заборавите на лепак

Не заборавите на лепак

Да ли вам се догоди да приликом куповине керамичких плочица заборавите да вам је потребан лепак, подлога, фуг маса?

Да се не бисте враћали до места куповине више пута, а и сама организација превоза зна да потраје, што није пожељно уколико сте са извођачима радова већ уговорили термин, наши запослени ће вас подсетити на све што вам је потребно.

Поред практичних савета око врсте лепка који ће вам бити потребан, требали бисте размислити и о квалитету подлоге коју облажете као и самом месту примене керамичких плочица.

Терасе, балкони, дворишта

Сваки прави керамичар ће вас посаветовати да је подлога веома битна. Да ли је довољан само основни премаз или је потребно нешто више? Због самог места примене, које је изложено различитим временским условима као и старости подлоге (углавном су на старијим терасама и стазама приметне мање пукотине) не би било лоше да се уради нешто другачија хидроизолација. У ту сврху имамо у понуди и двокомпонентна средства за хидроизолацију. Битне карактеристике ових средстава су: водонепропусност, влагонепропусност и парапропусност, на бази цемента.

Након квалитетне хидроизолације одабирате лепак у складу са врстом плочица као и намене просторије.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 2

Подруми, базени, кухиње, тоалети

Сложићете се да се ове просторије по захтевности припреме не разликују много од претходно наведених јер су такође изложене већој количини влаге (осим кухиње, али свакако заштита представља сигурност због могућег пуцања цеви и изливања воде).

У том смислу такође саветујемо примену свих мера заштите, која може да укључи и употребу хидроизолационих трака, а након завршетка радова и додатну испуну силиконом.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 3

Плочица на плочицу

У купатилу, кухињи или још неким просторијама све чешће се одлучујемо за лепљење плочице на плочицу што доноси већу сигурност, а самим тим и евентуалну корекцију нагиба, уколико је потребно. За овај начин поставке плочица користе се посебне врсте лепкова. Додатна карактеристика ових лепкова је и да се могу користити код подног грејања, код лепљења природног камена, као и за плочице са упијањем мањим од 3%.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 4

Неравне површине или нивелација

Како бисте избегли наношење дебљег слоја лепка пре постављања плочица саветујемо и препоручујемо да урадите нивелисање пода. За овај поступак примењује се самонивелишућа маса. Код овог производа разликујемо оне које се користе за мања поравнања/нивелацију чија је дебљина слоја неколико милиметара и друге, чија дебљина слоја код изливања може варирати и до 10мм или 30мм.

Камен и мозаик

У случају да стге одабрали природни камен или било коју врсту мозаика као подну или зидну облогу потребно је да се определите за одређену врсту лепка која ће обезбедити 100% везу површине и материјала који лепите.

Kamen

Било која врста лепка да је у питању, произвођачи на свом паковању јасно означавају потрошњу, која иначе зависи и од ширине зубаца на глетарици, услова под којима се врши лепљење, димензије плочица као и саме површине на коју се плочице лепе.

И поред ових доступних информација на паковањима и запослени у салонима керамике могу вам дати адекватан савет и препоруку за количину.

Фуг масе или фуге

Како одабрати праву нијансу? Ову одлуку је такође веома тешко донети „на брзака“… Одвојите довољно времена и замолите запослене у салону да вам помогну око тога. Размислите да подне и зидне фугне буду из исте или сличне палете боја, без великог контраста. Шта још утиче на одабир фуг масе – водоодбојност и водоотпорност, ширина постављања фугне (мада ретко где се уопште данас поставља фугна шира од 8мм), флексибилност, подно грејање. Поједина средства садрже и посебне адитиве који одбијају воду, а самим тим спречавају продирање нечистоће у фугу, што би изазвало промену боје.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 5