Керамичке плочице у дневном боравку

Керамичке плочице у дневном боравку

Дневна соба је део дома у коме се окупља породица, као и простор који је увек на располагању посетиоцима и пријатељима. Једва од важних улога дневног боравка је дружење, чак се може рећи како је њена најбитнија функција – социјална. Та чињеница, као кључни критеријум приликом одабира пода у дневној соби намеће удобност, практичност и естетску привлачност.

Под представља важан део амбијента и у великој мери утиче на његову атмосферу, јер заузима велику површину у свакој просторији дома, па и у дневном боравку. Приликом избора материјала за облагање пода дневног боравка, као важног дела простора, потребно је обратити посебну пажњу и пре свега одговорити на следећа питања: Практичност и одржавање пода?, Како желите да осетите подну површину под ногама?, Који стил преовладава у ентеријеру?, Да ли ће под бити изложен сунчевој светлости?, Колика је фреквентност кретања преко конкретне подне површине? итд.

Материјали које можемо користити за подну површину су различити, почев од паркета, ламината, подова од плуте, па до све популарнијих подова од керамичких плочица, природног камена, различитих врста мермера и гранита.

Мноштво је аргумената који иду у прилог керамичким плочицама као материјалу који ће бити адекватан избор за подни део дневног боравка.

Убрзан темпо живота све више намеће потребу за практичним подним облогама уз једноставно одржавање дома и максимално задовољавање естетских захтева. Уколико је ваш избор класично или подно грејање, па и постављање камина у било ком делу дневног боравка, керамички под је право решење јер је квалитетан, издржљив и без могућности оштећења. Уз овакве подове препоручује се подно грејање, јер се недостатак керамичког пода – хладноћа, претвара у пријатан осећај топлине.

Плочице које верно имитирају дрво, бетон, камен или текстил имаће различити ефекат у простору, а комбинација плочица на поду се лако може надовезати и на зидне плочице.

Треба имати у виду да ће таман под визуално смањити простор па га треба комбиновати са живим и светлим бојама, а да светле површине пружају знатно већу базу за комбинацију боја. Будући да је керамика хладан материјал, треба избегавати хладне тонове у простору дневног боравка. Ако сте склони таквим бојама, обавезно унесите живе боје елементима намештаја и тепихом.

Ако одаберете керамичке плочице које имитирају дрво, никако их не треба повезивати са зонама пода на којима је паркет, из простог разлога што спој правог дрвета и његове имитације ствара визуално лош однос умањујући вредност оба материјала. При одабиру оваквих керамичких плочица посебну пажњу треба обратити на квалитет имитације, јер би се лошијим варијантама таквих плочица створио груб или превише рустичан утисак пода, у односу на оно што би се желело постићи. Треба обратити пажњу и на ширину фуга, јер ће превелика ширина поново створити груб коначан утисак.

У последње време су модерни велики формати подних плочица; у прилог тренду иду и релативно велике површине дневног боравка. Није правило али је најчешћи случај да се постављају плочице кавадратног облика димензија 60×60 цм или 45×45 цм које су ласерски сечене те се не морају фуговати. Овакав под изгледа као једна целина где елеганција долази до изражаја, а са практичне стране недстатак фуга значи мање прљања. Мала димензија плочица у великом простору створиће визуалну напетост и превелику пажњу привући на саму подну облогу, што није добро. Начин на који су плочице слагане треба бити ненаметљив, а динамичнији распоред препоручљив је само у детаљима.

Поред практичних услова (издржљивост, лако одржавање и чишћење…) које мора да задовољи плочица за облагање пода Ваше дневне собе, као критеријум одабира узмите и идеју да добро изабран под боравка “позива” и “жели добродошлицу” гостима али и укућанима, док у исто време има естетску вредност и визуелно се уклапа у постојећи простор.