Како уредити мало купатило

Како уредити мало купатило

Купатило је најбитнији део стамбеног простора који свакодневно користимо за одржавање личне хигијене због чега мора бити чисто и угодно за боравак у њему. Осим тога, купатило је најчешће простор у ком држимо и уређаје за прање и чишћење одеће па се они који на располагању имају малу квадратуру купатила оправдано питају како мало купатило учинити функционалним без компромиса у естетици.

Уз неколико дизајнерских трикова можете утицати на перцепцију, визуелно повећати простор и од мале, скучене просторије добити фунцкионално, модерно купатило, дизајнирано по Вашем укусу. Ако се непрестано трудите да пронађете место за само још једну неопходну ствар у купатилу, стално Вам нешто пада са полица и немате простора за слагање пешкира послушајте наше савете и у складу са њима уредите купатило како бисте решили досадне проблеме недостатка места.

1. Обојите купатило светлим бојама

Одаберите светле нијансе плочица за Ваше мало купатило (беж, светло сива, бела итд.) јер оне просторији дају осећај пространости и чине је смирујуће пријатном. Уколико желите да искажете своју креативност на овом пољу можете то покушати са различитом тексуром; нпр. на једном зиду додајте ред цветних декоративних елемената који су исте боје као и основне плочице. Немојте комбиновати тамне и светле нијансе јер ће ова контрастна комбинација визуелно смањити и “исецкати” простор.

2. Залепите плочице до плафона, а плафон офарбајте исте боје као што су и зидови

Лепљење плочица на зиду све до плафона који је исте боје смањиће “прелазе” и контраст, и тиме створити осећај пространости. Ово је посебно значајно уколико је Ваш плафон под углом или има неке чудно обликоване ниске области – користећи једнаку боја зидова и плафона ове неправилоности ће бити мање приметне. Можете користити боју светлије нијансе код плафона јер плафони увек делују мало тамнији од зидова па ће их ово изједначити.

3. Омогућите што више природног светла или добру расвету

Природно светло је увек пожељно, посебно у малим купатилима јер светлост уском простору пружа “ширину” и просторију чини већом. Из овог разлога избегавајте ролетне, затамљена стакла и сл. што блокира светлост (уместо тога можете нпр. залепити прозирни витраж на прозоре). Како би добили више природног светла, уместо обичних врата можете поставити врата са стаклом или направити неку врсту светларника. Уколико немате природног светла у купатилу решење је квалитетна расвета (бирајте белу или жуту боју светла – бело просторију чини пространијом, а жуто ће учинити да просторија делује пријатније).

4. Поставите велико огледало

Осим што је идеално за лепши пол, огледало које досеже до плафона, ће удвостручити визуелни простор. Још један трик – поставите друго огледало наспрам прозора и добићете више светлости, као да имате два прозора.

5. Користите провидно стакло у туш кабинама (или параванима)

Осим што провидна стакла делују као прозор или огледало стварајући перцепцију већег простора, тиме што не представљају визуелну препреку (као што чине мат или тамна стакла, и завесе за туширање) за сагледавање целог купатила чине да оно делује пространије. За мала купатила најбољи избор је угаона, полукружна туш-кабина јер не заузима пуно места.

6. Изаберите умиваоник мањих димензија

За мала купатила препоручују се умиваоници мањих димензија уз које можете одабрати мању славину по избору. Изаберите уградни умиваоник са ормарићем испод, који ће Вам послужити као простор за одлагање пешкира, козметике и др. ситница. Практични су ормарићи са уграђеном корпом за веш која у овом случају неће заузимати додатни простор у купатилу.

7. Поставите зидне висеће елементе мањих димензија

Уместо обичног огледала изнад умиваоника можете поставити ормарић с фронталним огледалом. На тај начин добијате додатни простор за ситнице као што су паста, четкице, шминка итд. Добро решење су плитки висећи елементи с вратима која се отварају подизањем, као и етажери с ормарићима који имају уграђену расвету.

8. Поставите полице

Како бисте добили додатни простор за одлагање полице на или у зиду су одлична идеја за мале просторије. Оне могу бити стаклене или од неког другог материјала – у зависности од стила уређења. Код полица у зиду (најбоље стаклених) можете уградити расвету чиме ћете добити модеран кутак за Ваше ситнице. На зид можете причврстити корпе од плетеног прућа једну испод друге и у њих поређати пешкире. Висеће корпе изгледају интереснтно и што је најважније – штеде простор.

9. Подигните ствари са пода

Што је Ваш под видљивији – просторија ће деловати пространије зато подигните ствари са пода; чак можете поставити конзолни тј. висећи ормарић с умиваоником и конзолну wc шољу како не би визуелно заузимали део пода.

10. Преместите ормарић за пешкире и остале ситнице ван купатила

Уколико је Ваше купатило премало за све ствари које желите да одложите – пешкире, резервне пасте и друге ситнице које не користите сваки дан сместите у ормарић ван купатила, одмах поред врата (или што ближе улазу у купатило). Искористите наше савете и уз мало маште и креативности претворите мало и непрактично у пријатно и функционално купатило по Вашем укусу. Позивамо Вас да са нама поделите своје савете и трикове за уређење савршеног малог купатила. Уколико Вам је потребан још неки савет и помоћ приликом дизајнирања Вашег купатила – свим нашим купцима нудимо могућност израде идејног решења потпуно бесплатно. Пројекат ће урадити наши врхунски дизајнери у складу са Вашим идејама, жељама и могућностима.