Како научити дете да очисти купатило

Како научити дете да очисти купатило

Не постоје две породицe са истим распоредом обавеза и дневних задатака, али постоји једна заједничка карактеристика за све, а то је одбојност према чишћењу купатила. Иако није омиљено, умеће чишћења купатила је доживотна вештина неопходна из хигијенских разлога.

Уколико нисте сигурни када да почнете са подучавањем вашег наследника основама одржавања купатила предлажемо да размислите – да ли је ваше дете оформило свој став и стил, изражава посебне жеље? Девојчице ће вероватно пре дечака почети да помажу родитељима у кућним пословима, а један од показатеља спремности је и одговор на горе наведено питање. Уколико је он позитиван, крајње је време да дете укључите у активности чишћења купатила, пратећи следећих шест корака:

1. Бирајте безбедна средства за чишћење

Многа средства за чишћење су не само опасна него и токсична. Иако су ваша деца већ довољно разумна и знају које средство се за шта и како користи (уз одговарајуће мере заштите) ипак не дозволите им да рукују опасним хемикалијама. Уместо тога користите природне препарате, као што су лимун, сода бикарбона, сирће итд. и сами направите безопасне смеше за сваки део купатила. Наш предлог је да свако средство које сте направили сипате у посебну пластичну бочицу са прскалицом и исту обележите за шта је намењена. Такође, побрините се да ваше дете обавезно стави заштитне рукавице пре чишћења (без латекса), јер иако су природна, ова средства могу иритирати кожу руку. Имајте на уму да је кључ ефикасности нетоксичних тј. природних средстава редовно чишћење. Уколико купатило бришете једном или два пута недељно, то ћете моћи уз помоћ средстава које сте сами направили, али уколико купатило нисте редовно одржавали вероватно ћете први следећи пут морати да употребите јаче супстанце па вам саветујемо да то чишћење ипак обавите сами.

Keramika Jovanovic Blog Kako Nauciti Dete Da Ocisti Kupatilo Blog 1

2. Припремите купатило за чишћење

Пре него што почнете са чишћењем купатила, склоните све непотребне ствари које би вашој деци отежале посао. Сви препарати и уређаји који су остављени по купатилу могу сметати приликом брисања површина на којима стоје. Због тога им пронађите место у затвореном ормарићу или их само преместите док се чишћење не заврши.

Keramika Jovanovic Blog Kako Nauciti Dete Da Ocisti Kupatilo Blog 2

3. Саставите листу задатака

Сви знамо како треба да изгледа чисто купатило и што је још битније, које се активности морају предузети и којим редоследом. Како би ваше дете што брже и лакше савладало овај изазов, помозите му тако што ћете припремити списак задатака чијим ће извршавањем доћи до чистог купатила. Поменута листа задатака би, по нашем мишљењу, могла да изгледа овако:

 1. испразнити канту за смеће,
 2. четком орибати унутрашњост wc-шоље
 3. сунђером пребрисати wc-шољу споља укључујући и даску
 4. одговарајућом крпом обрисати огледала
 5. сунђером пребрисати умиваоник,
 6. пребрисати купатилски намештај
 7. орибати каду или туш кабину/параван
 8. почистити и пребрисати под купатила
 9. уколико је потребно ставити нови сапун или допунити течни
 10. проверити да ли има тоалет папира и ставити нови уколико је потребно
 11. ставити чисте пешкире
 12. прљави веш одложити у корпу за прање веша уколико већ није тамо

Keramika Jovanovic Blog Kako Nauciti Dete Da Ocisti Kupatilo Blog 3

4. Крените постепено

Не очекујте сјајно и блиставо купатило након првог чишћења. Нећете постићи позитивне резултате ако пошаљете дете са опремом средстава за чишћење, компликованим упутствима и наређењем да очисти цело купатило. Будите стрпљиви и учите постепено, једну по једну активност савладајте заједно. Детету прво покажите како да очисти умиваоник и тек када ову активност успешно спроведе у дело неколико пута, пређите на следећи елемент купатила. Након што савлада све појединачне активности и упозна се са вашом дефиницијом чистог купатила, пустите дете да вам покаже шта је научило, вероватно ће вас пријатно изненадити.

Keramika Jovanovic Blog Kako Nauciti Dete Da Ocisti Kupatilo Blog 4

5. Не прихватајте изговоре

Уколико желите да ваше дете учествује у кућним пословима и научи се одговорности морате поставити чврста правила. Договорите дан и време које одговара вашем малцу и вама и побрините се да се утврђеног распореда редовно придржава. Сигурно је да ћете повремено чути изговоре као и код одлагања других обавеза. Уколико оцените да нема озбиљних разлога за одлагање, немојте попустити јер дете учи и како да преузме своје обавезе у породици, буде одговорно за своје поступке и одржава хигијену свог животног простора.

Keramika Jovanovic Blog Kako Nauciti Dete Da Ocisti Kupatilo Blog 5

На крају обављеног посла немојте заборавити да похвалите своје дете и да му се захвалите на помоћи. Уколико имате женско дете саветујемо мамама да почасте себе и своју вредну принцезу заједничким тренуцима  неговања лепоте, у беспрекорно чистом купатилу.

Keramika Jovanovic Blog Kako Nauciti Dete Da Ocisti Kupatilo Blog 6