Како да адекватном расветом потпуно промените купатилски амбијент

Колико год да сте изабрали сјајне и скупе плочице, одлично их уклопили уз остале елементе, одабрали најмодернији модел купатилских батерија или санитарија – уколико немате адекватну расвету да сву ту лепоту истакнете на прави начин, онда овакав амбијент остаје недоречен и налик сваком другом старомодном купатилу.

Постоји неколико врста осветљења којима се постиже боља атмосфера и бољи утисак амбијента и зато је заиста важно да, након што пажљиво осмислите крајњи изглед свог купатила, у сарадњи са електричарем пре свега, предвидите сва места и позиције будуће расвете.

Амбијентално осветљење – сама реч говори у прилог томе да ова расвета равномерно осветљава комплетан амбијент купатила, замењује дневно светло и и светлије је од осталих извора светлости. Подразумева се да оно буде централно позиционирано, али размислите и о неком необичном облику „висилице“ коју ћете поставити ближе одређеном углу купатила, али тако да не смета приликом употребе ове просторије. Већ извесно време, купатила се приликом саме изградње стамбеног или пословног објекта уређују тако да се поставља плафонска LED расвета, са спуштеним плафоном или не.

ambijentalno

Декоративно осветљење може представити нека необична подна или стона лампа коју можете поставити у неком углу купатила или евентуално на уграђеном пулту, поред умиваоника.  Интензитет овог светла може бити знатно мањи од амбијенталног и користите ову лампу рецимо за вечерњи или ноћни улазак у купатило, када сигурно не желите да вас јарка светлост разбуди.

dekorativno

Уколико желите да истакнете неки део купатила или само елемент данас се све чешће могу видети сјајна решења уз помоћ гипсарских радова и LED трака. Ово се може рецимо применити на зиду око огледала, око уградног система водокотлића и конзолне wc шоље, спуштеног плафона, нише у зиду и томе слично. Овакве LED траке уз WiFi контролу могу осветљавати амбијент и у некој другој боји.

spojene dve vertikalne slike small

Огледала, без којих се ни једно купатило не може замислити, се посебно осветљавају, најчешће постављањем адекватне лампе, реклефтора или посебно дизајнерски осмишљене расвете која ће дамама првенствено помоћи код дотеривања и шминкања, а мушкарцима код бријања и слично.. Оваква, наглашавајућа, расвета се може поставити и ради истицања саксије егзотичног цвећа или неког уметничког дела које је постављено у купатилу, уколико сте га тако стилски и уредили.

naglašavajuća

glamur

Приликом куповине било које од набројаних врста расвете обавезно се код продавца распитајте да ли је безбедно и прилагођено да се користи у условима где је повећана влажност ваздуха и слично.

Постављање додатних огледала наспрам дискретне расвете такође пружа пријатан угођај и додатно појачава осетљење.

ogledalo i lampe

Уколико имате услова да купатило уредите тако да употребите сваку од ових набројаних врста расвете у великој сте предности,а наш савет плус је да свакако не изоставите украсне и миришљаве свеће. Не само да ће допринети романтици него ћете се и ви осећати много боље, разнежиће вас својом топлотом, мирисом и таман оноликом количином светлости која вам је потребна да вас умири након напорног дана.

sveće small

Слични чланци

Пратите нас на друштвеним мрежама
Пријавите се на нашу мејл листу

Пријавом на мејлинг листу, добијаћете информације о тренутним попустима и новим производима.