Где се све задржавају бактерије у купатилу?

У одржавању своје личне хигијене и хигијене свог дома не требате бити екстремни и стварати стерилну атмосферу, али свакако би требало да обратите пажњу на нека од наведених места у купатилу јер су баш она можда главни преносници неких бактерија, изазивача различитих болести.

Било да се ради о вашем дому или у неком тоалету које користи већи број људи (предузеће у којем сте запослени, образовна установа, ресторани и слично) прво место где се сусрећемо са великим бројем бактерија је квака на вратима.

Нико од нас не улази у тоалет са чистим рукама. Значи, након отварања врата и уласка у тоалет или купатило неопходно је прво опрати руке пре било какве употребе истог. Након тога руке је потребно осушити или обрисати. На ову тему постоје друга врста истраживања који је од ових начина уствари више хигијенски, али о томе ћемо другом приликом.

Уколико мислите да користите WC шољу, а не налазите се у свом купатилу, најбоље решење је да не употребите WC даску или искористите папирну облогу за исту – уколико постоји. Но, није чак ни WC даска место на којем се развија велики број бактерија, упркос увреженим мишљењима. Напомињемо да је свакако важно да се WC шоља држи увек затворена, нарочито у моменту када пуштате воду из водокотлића.

У производњи санитарија за купатило данас се користе модерне технологије које нису у домену научне фантастике и свакоме су доступне. Да бисте спречили задржавање прљавштине и бактерија на унутрашњој страни WC шоље препоручујемо да у свом купатилу поставите оне које се испирају у потпуности, уз опцију уштеде воде кроз тзв. SMART CLEAN технологију.

Влажни пешкири су такође места на којима се задржава велики број бактерија, исто као и купатилске простирке, завесе туш кабина и сл. За сушење влажних пешкира користите (када је у току грејна сезона) сушаче (радијаторе) или шипке (обично их сви постављамо изнад каде). За простирке је такође неопходно да пронађете начин за сушење након купања или туширања.

Завесе на туш кабинама су подложне и развоју буђи тако да је неопходно њихово редовно одржавање – пребришите их сувим крпама, раширите их након туширања да би се добро просушиле и сл. Најбоље решење за туш каде су онда свакако туш кабине или паравани од стакла који се много једноставније одржавају.

Четке за WC шоље такође морате редовно одржавати, а држаче (посуде) за њих често испирајте и евентуално их држите потпољене у неко средство за дезинфенкцију, а које ћете редовно мењати.

Тврди сапуни најчешће остају у својим држачима са доста воде и сапунице, а можете претпоставити и сами колико бактерија развија се у таквим условима. Течни сапуни су погоднији за прање руку уколико водите рачуна о контакту са овим узрочницима разних болести…

Једно од најугроженијих места за развој бактерија у купатилу су четкице за зубе. Честом употребом оне су скоро увек влажне те тако погодне за њихов развој и размножавање. Уколико сте од оних особа којима често крваре десни приликом хигијене зуба неопходно је да четкицу након употребе добро оперете и евентуално дезинфикујете. Ово можете једноставно да урадите прскањем медицинског алкохола по њој, а затим је поново исперете. Веома је важно и да се четкице држе даље од WC шоље, у чаши и да се оне не додирују са другим четкицама. Никако их не одлажите у пластичне кутијице ради чувања, оне служе само за транспорт приликом путовања. Редовном заменом и одржавањем истих сачуваћете не само своје здравље него и здравље укућана.

Проветравајте често своје купатило, поред редовног одржавања и брисања и оплемените га неком свежом, одговарајућом саксијском биљком. Уместо агресивних средстава за чишћење купатила покушајте понекад да употребите соду-бикарбону коју ћете посути по влажним санитаријама и плочицама, а након тога мокрим сунђером утрљајте преко тога и алкохолно сирће. После неког времена све исперите млаком водом и пребришите чистом, сувом крпом. Разлика ће бити очигледна и верујемо да ћете је врло често примењивати. Фугне између керамичких плочица такође можете освежити на овај начин, нарочито подне.

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци

modern bathroom small
Блог

Како да адекватном расветом потпуно промените купатилски амбијент

Колико год да сте изабрали сјајне и скупе плочице, одлично их уклопили уз остале елементе, одабрали најмодернији модел купатилских батерија или санитарија – уколико немате

ДЕТАЉНИЈЕ —