Адаптација купатила из угла једног потрошача

Писац ових редова је неко ко је доста упућен у понуду керамичких плочица, купатилског намештаја, новитета у понуди санитарија и ко је прегледао доста пројеката за уређење купатила.

„Са скоро јасном идејом и визијом како ће адаптирано купатило након завршених радова изгледати, мој супруг и ја одлазимо у први салон керамике који су нам многи препоручили. Кренули смо од подних плочица које су морале имати текстуру дрвета и боје такве да се трагови воде и сапуна не смеју много приметити на њима. Пошто смо планирали да адаптацијом заменимо стару, плочицама озидану каду само малом зиданом кадицом на коју бисмо поставили параван, површина подних плочица није смела бити полирана, глатка, а по могућству и не клизајућа. Већи део понуде плочица тражене текстуре је управо таква. Замисао да купатило не буде у тамним тоновима и да има плаве декор плочице брзо је пала у воду када нам је керамичар, којег смо једва пронашли и који је у датом моменту био на располагању, рекао да морамо да ограничимо димензију плочица на 50-60см ширине. Све оно што смо првобитно одабрали и замислили за своје купатило врло брзо је морало бити замењено новим моделима. План је био чак и да умиваоник и моноблок буду из исте серије – истих, правилних линија – а касније смо увидели да то уопште и није толико битно.”

“Велики број амбијената у салону нам је срећом помогао у избору. Потпуно другачију слику смо имали гледајући све то у електронској форми у односу на то када смо били окружени веома великим избором различитих комбинација. У том тренутку одустајемо и од артикала који су били на акцији – тачније купатилски намештај је био у питању, без обзира на веома атрактивну антрацит боју.

Ограничени димензијама купатила и уклапањем са постојећом веш машином и сушачем као грејним телом, положајем прозора и врата морали смо да пазимо на сваки цм. Ту нам поново долазе у помоћ искусни запослени са припремљеним метром у џепу.

Одабрали смо скоро све осим плочица, боје фугни и украсних завршних лајсни. Због новог модела купатилског намештаја за који смо се одлучили, текстуре дрвета, најновији модел у понуди, опет смо били у недоумици. Како сада пронаћи такву боју која неће много одступати и лепо ће се слагати са изабраним намештајем? Са страхом да ће нас запослени трговци пустити да ипак сами одлучимо полако прилазимо плочицама које смо замислили за своје купатило и на велико изненађење узимају плочицу, не баш мале тежине и доносе до амбијента где је намештај био изложен. Да, то је била та боја и модел који је испунио наше замисли. Решили смо подове (купатило и ходник испред истог).

У једном амбијенту сам приметила декор плочице које су ми се допале одавно. У том тренутку сам затворила очи и имала представу како би цело купатило изгледало са њима – тачно сам им знала место и колико ће допринети пријатном амбијенту, без претераних детаља. Уз овај декор иду и основне плочице исте серије, нежне и топле беле нијансе, шпанског реномираног произвођача.

Како ће заиста све на крају изгледати – те мисли ми је прочитао и веома предусретљив менаџер продајног салона и све сложио на под почев од подних плочица, узорка фугне, лајсни, зидних плочица и декора. Одлука је донета и све је поручено на једном месту.”

“Наредних дана креће нова борба – нови изазови. Укратко ћу вам пренети само делове искуства: боље је пронаћи екипу која ради по систему кључ у руке јер је не само тешко пронаћи стручног, искусног, расположивог мајстора своје струке него и утаначити тачан „тајминг“ када је која врста заната на реду. Прво је у купатило ушао гипсар јер је морао направити „кутију“ којом је обложио црево од клима уређаја које пролази кроз купатило. При томе смо морали знати већ и где ћемо поставити нове прикључке јер неким елементима мењамо место у купатилу. Пошто смо одлучили да мењамо и врата на купатилу – долази столар, а пре њега електичар који је иштемовао зидове и извукао каблове на местима нових утичница.

У року од пар дана долазе мајстори за воду чији је део посла био и да уклоне све старе плочице, разбију зидану каду и поставе све нове инсталације за воду, као и вентиле и одводе. На половини посла постављања подних плочица, а након двоструко урађење хидроизолације будуће туш кабине, долазе по други пут како би поставили сливник, по препоруци ширине као зидана кадица.

Керамичара смо стално морали да надгледамо. Његов посао је трајао најдуже, а по самој природи посла за нас је био и најпрљавији део целог пројекта. Мешање лепка у дворишту и проношење кроз целу кућу до купатила је био права ноћна мора за нас – будите спремни на вансеријску количину прашине у кући. Свуда где је било могуће поставили смо картоне, прекриваче, најлоне на сва врата која су водила до дечијих соба и наше, спаваће. Због чега наводим „константно надгледање“? Веома је битно где ће се пресећи која плочица, где се постављају декори – шта за вас представља средину неког елемента који још није ни постављен, да ли битно да фугна иде на фугну, због чега, где и како поставити лајсне. Ми смо имали проблем што је наш мајстор – керамичар старије генерације – када лајсне нису биле у моди и када се није толико водило рачуна о естетици, симетријама, разним декорима.”

“Када је и овај део посла био завршен и када се све осушило након фуговања плочица, избили су проблеми које је проузроковала вероватно висока летња температура којом се наш мајстор „прегрејао“. Половина фугни није добро одрађена и без обзира на лоше изведено стање наши добри мајстори за воду су нам „залечили све ране“ својом педантношћу, прецизнишћу, корисним саветима и урадили комплетажу купатила свим елементима и украсним детаљима (закачаљке, ручице, држачи и слично). У неком моменту између је наступио и молер за кречење плафона као и око ситних поправки на местима где су замењена врата.

Да ли ћемо сами да поправимо ове недостатке (лоше фуговање) који нам кваре слику нашег предивног новог купатила или ћемо их потпуно занемарити јер се то налази у сенци купатилског намештаја модел Bologna, моноблока Urban Harmony са Clean – On системом испирања, Ariston бојлера који нас сваког дана одушевљава својом штедљивошћу и прорачуном укупне потрошње топле воде и сам одређује оптималну температуру и наравно паравана Granada у предивној бронзаној боји, од каљеног стакла који нам заиста омогућава комотитет у коришћењу, са наше стране, осмишљене кабине … остаје нам довољно времена да размислимо…”

“Све је то остало забележено на овим фотографијама и у овим редовима, као кратко упутство за све оне који ће се тек упустити у ову авантуру звану адаптација. Наоружајте се стрпљењем и рачунајте на докупљивање материјала јер заиста није све до тачних прерачуна – има доста тога и до самих мајстора…

Велику захвалност дугујемо свим запосленим у продајном салону групације „Кермика Јовановић“ јер су имали и стрпљења и несебично су са нама делили разна искуства и препоруке и у неколико наврата нам достављали поручене артикле. На овом месту смо се сусрели са људима који су са осмехом радили сигурно и више од онога што је њихов редован посао, а данас је то права реткост видети и доживети. Водили смо се осећајем да је и њима битно да будемо задовољни и сигурни и нисмо у томе погрешили.”

Да ли је нама потребно да додамо још нешто на ове исписане редове? Уколико и ви планирате да се упустите у сличну „авантуру“ сада сте сигурни да сте са нама на истој таласној дужини и можете се ослонити на наше савете и избор, али и да нам се увек можете обратити са додатним питањима и недоумицама и у току самих радова. Максимално ћемо се потрудити да пронађемо решење за потенцијалне проблеме и изазове.

Подели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Слични чланци

Akcija Sistem 09 2020 Ver1 1200x628
Блог

Систем купи и 20% попуста покупи!

Уколико вам је одабир елемената за купатило, осим креативности и преферираног дизајнерског стила, одређен и расположивим буџетом, ово је савршена прилика да реновирате целокупно купатило

ДЕТАЉНИЈЕ —