Uputstvo za ugradnju keramičkih pločica

Uputstvo za ugradnju keramičkih pločica

  • Post category:Blog / Saveti

Odabir i vrste keramičkih pločica

Pravilan odabir keramičkih pločica za oblaganje podnih i zidnih površina veoma je bitan, dok se pri kupovini mora voditi računa o njihovoj nameni. Neadekvatan izbor keramičkih pločica nakon ugradnje može izazvati različite probleme čak i nakon kraće eksploatacije. Postoji razlika između pločica za spoljašnje i unutrašnje oblaganje i to je definisano uslovima i karakteristikama koje pločice moraju da zadovolje po standardu SRPS EN 14411.

Najvažnije karakteristike koje deklarišu keramičke pločice za spoljašnje oblaganje su upijanje vode i mrazootpornost. Keramičke pločice koje zadovoljavaju kriterijume za spoljašnje oblaganje mogu se koristiti i za unutrašnje oblaganje. Ne preporučuje se ugradnja pločica za unutrašnje oblaganje na spoljašnjim površinama zbog mogućih pojava deformiteta prilikom njihovog korišćenja. Podne pločice mogu se koristiti za oblaganje vertikalnih površina (zidova), dok se ne preporučuje korišćenje zidnih pločica za oblaganje horizontalnih površina (podova).

Uputstvo za ugradnju keramičkih pločica

Prilikom ugradnje keramičkih pločica potrebno je da se pridržavate važećih standarda. Završni radovi u građevinarstvu, IZVOĐENJE KERAMIČARSKIH RADOVA – Tehnički uslovi SRPSU.F2.011. Važno je da se korisnik (kupac) i izvođač radova pridržavaju zahteva standarda prilikom pripreme podloge, izvođenja radova i odabira materijala za ugradnju.