Planiranje ugradnje keramičkih pločica

Prilikom ugradnje keramičkih pločica potrebno je da se pridržavate važećih standarda. Završni radovi u građevinarstvu, IZVOĐENJE KERAMIČARSKIH RADOVA – Tehnički uslovi SRPS U.F2.011. Važno je da se korisnik (kupac) i izvođač radova pridržavaju zahteva standarda prilikom pripreme podloge, izvođenja radova i odabira materijala za ugradnju, kako bi postupak ugradnje prošao bez problema.

Kako se priprema podloga?

Pre početka radova moraju se proveriti površine koje se oblažu novim proizvodima.

Podloga je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na kvalitet i trajnost postavljenih keramičkih pločica. Podloga za postavljanje keramičkih pločica i pratećih dekorativnih elemenata mora biti bez pukotina (da nije naprsla usled naprezanja i sleganja), dovoljno čvrsta, postojana i da ne upija suviše vlagu. Ukoliko se podloga kruni potrebno je izvršiti sanaciju, neophodno je obiti nestabilne delove i iznova ih izmalterisati cementnim malterom. Sa ugradnjom keramičkih pločica može se otpočeti tek kada je podloga čista (očišćena od prašine i drugih nečistoća), ravna i nosiva.

Bitna karakteristika podloge je da se u fazi sušenja skuplja. Ukoliko se keramičke pločice lepe na nedovoljno „sazrele“ podloge, postoji velika verovatnoća da se u fazi sušenja, tj. skupljanja, pojave velika naprezanja koja prouzrokuju oštećenje pločica. Kod površine sa ugrađenim podnim grejanjem i na mestima gde je povišena vlažnost mogu se pojaviti veće temperaturne razlike koje uzrokuju širenje i skupljanje podloge, pa je u ovom slučaju neophodno koristiti lepila odgovarajuće fleksibilnosti.

Da li se nove keramičke pločice mogu lepiti preko starih?

Nove keramičke pločice mogu se lepiti na postojeće pločice samo ako su one dobro zalepljene na podlogu. Ukoliko se blago pomeraju ili odzvanjaju kao da su „šuplje“, to znači da su sklone otpadanju i mora se izvršiti njihovo rušenje.

Sa starih keramičkih pločica potrebno je odstraniti svu prašinu, prljavštinu i masnoće. Nakon toga, pre lepljenja nove keramike, potrebno je naneti premaz koji se koristi za povećanje prijanjanja. Kada se premaz u potpunosti osuši pločice treba lepiti fleksibilnim lepkom uz poštovanje uputstva proizvođača.

Na svim spoljnim površinama koje se oblažu keramikom (terase, balkoni itd.) kao i kod unutrašnjih kritičnih površina izloženim direktnom prskanju vode (kupatila, tuš kabine, kuhinje itd.) potrebno je pre lepljenja keramike izvršiti hidroizolaciju sa ciljem sprečavanja prodora vode u podnu ili zidnu konstrukciju.
Savetuje se da se pre izvođenja keramičarskih radova detaljno ispita vodovodna i elektroinstalaciona mreža kako bi se ustanovilo da li je potrebna njihova zamena.

Ko može da ugrađuje pločice?

Lice koje ugrađuje keramičke pločice mora biti obučeno za ovu vrstu posla. Osoba koja ugrađuje pločice mora pre početka radova pročitati instrukcije koje su odštampane na ambalaži proizvoda. Kupac je u obavezi da pre početka ugradnje prekontroliše na svim kutijama oznaku dezena, oznaku radne veličine (kalibar) i nijansu (ton).

Preporučuje se da lice koje vrši ugradnju, a pre same ugradnje, složi pločice iz više pakovanja na površinu od 2 do 3 m² i na taj način ustanovi da li na pločicama ima vidljivih nedostataka i odstupanja u kalibru i nijansi. Kod pločica rustikalnog tipa karakteristična je razlika u nijansi, zbog toga je poželjno pre ugradnje postavljanje nekoliko m², kombinovanjem nijanse prema ukusu kupca. Kupcu se preporučuje da prilikom ugradnje prve (1.) klase pločica u jednu prostoriju ugradi proizvod iste radne veličine (kalibra) i nijanse (tona). Preporuka je se da se prilikom kupovine keramičkih pločica količina uveća 10-15% zbog sečenja (uklapanja) prilikom ugradnje.

Unapređenjem i razvojem tehnologije u proizvodnji keramičkih pločica, tj. uvođenjem digitalne štampe, omogućena je proizvodnja pločica najrazličitije površinske strukture. Ova tehnologija doprinosi prirodnijem izgledu dezena (imitacija prirodnih materijala tipa drveta, kamena, mermera, betona itd.), ujedno je doprinela mogućnostima izrade različitih „lica“ istog dezena.

Pri ugradnji, ovako proizvedene pločice nema potrebe sklapati u kontinuirane šare (celine), već se vrši njihovo nasumično postavljanje, koje upravo ide u prilog tom prirodnijem utisku.

Podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Slični članci

Keramika Jovanovic Blog Godina Pred Nama Naslovna
Blog

Godina pred nama

Ovo je bila zaista teška godina za sve, ispunjena borbom na raznim poljima, izazovima, strahovima, iskušenjima…. Mnogi bi mogli sebe nazvati i pobednicima ako su

DETALJNIJE —
Prijavite se na našu mejl listu

Prijavom na mejling listu, dobijaćete informacije o trenutnim popustima i novim proizvodima.