Ne zaboravite na lepak

Ne zaboravite na lepak

  • Post Category:Blog / Saveti

Da li vam se dogodi da prilikom kupovine keramičkih pločica zaboravite da vam je potreban lepak, podloga, fug masa?

Da se ne biste vraćali do mesta kupovine više puta, a i sama organizacija prevoza zna da potraje, što nije poželjno ukoliko ste sa izvođačima radova već ugovorili termin, naši zaposleni će vas podsetiti na sve što vam je potrebno.

Pored praktičnih saveta oko vrste lepka koji će vam biti potreban, trebali biste razmisliti i o kvalitetu podloge koju oblažete kao i samom mestu primene keramičkih pločica.

Terase, balkoni, dvorišta

Svaki pravi keramičar će vas posavetovati da je podloga veoma bitna. Da li je dovoljan samo osnovni premaz ili je potrebno nešto više? Zbog samog mesta primene, koje je izloženo različitim vremenskim uslovima kao i starosti podloge (uglavnom su na starijim terasama i stazama primetne manje pukotine) ne bi bilo loše da se uradi nešto drugačija hidroizolacija. U tu svrhu imamo u ponudi i dvokomponentna sredstva za hidroizolaciju. Bitne karakteristike ovih sredstava su: vodonepropusnost, vlagonepropusnost i parapropusnost, na bazi cementa.

Nakon kvalitetne hidroizolacije odabirate lepak u skladu sa vrstom pločica kao i namene prostorije.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 2

Podrumi, bazeni, kuhinje, toaleti

Složićete se da se ove prostorije po zahtevnosti pripreme ne razlikuju mnogo od prethodno navedenih jer su takođe izložene većoj količini vlage (osim kuhinje, ali svakako zaštita predstavlja sigurnost zbog mogućeg pucanja cevi i izlivanja vode).

U tom smislu takođe savetujemo primenu svih mera zaštite, koja može da uključi i upotrebu hidroizolacionih traka, a nakon završetka radova i dodatnu ispunu silikonom.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 3

Pločica na pločicu

U kupatilu, kuhinji ili još nekim prostorijama sve češće se odlučujemo za lepljenje pločice na pločicu što donosi veću sigurnost, a samim tim i eventualnu korekciju nagiba, ukoliko je potrebno. Za ovaj način postavke pločica koriste se posebne vrste lepkova. Dodatna karakteristika ovih lepkova je i da se mogu koristiti kod podnog grejanja, kod lepljenja prirodnog kamena, kao i za pločice sa upijanjem manjim od 3%.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 4

Neravne površine ili nivelacija

Kako biste izbegli nanošenje debljeg sloja lepka pre postavljanja pločica savetujemo i preporučujemo da uradite nivelisanje poda. Za ovaj postupak primenjuje se samonivelišuća masa. Kod ovog proizvoda razlikujemo one koje se koriste za manja poravnanja/nivelaciju čija je debljina sloja nekoliko milimetara i druge, čija debljina sloja kod izlivanja može varirati i do 10mm ili 30mm.

Kamen i mozaik

U slučaju da stge odabrali prirodni kamen ili bilo koju vrstu mozaika kao podnu ili zidnu oblogu potrebno je da se opredelite za određenu vrstu lepka koja će obezbediti 100% vezu površine i materijala koji lepite.

Kamen

Bilo koja vrsta lepka da je u pitanju, proizvođači na svom pakovanju jasno označavaju potrošnju, koja inače zavisi i od širine zubaca na gletarici, uslova pod kojima se vrši lepljenje, dimenzije pločica kao i same površine na koju se pločice lepe.

I pored ovih dostupnih informacija na pakovanjima i zaposleni u salonima keramike mogu vam dati adekvatan savet i preporuku za količinu.

Fug mase ili fuge

Kako odabrati pravu nijansu? Ovu odluku je takođe veoma teško doneti „na brzaka“… Odvojite dovoljno vremena i zamolite zaposlene u salonu da vam pomognu oko toga. Razmislite da podne i zidne fugne budu iz iste ili slične palete boja, bez velikog kontrasta. Šta još utiče na odabir fug mase – vodoodbojnost i vodootpornost, širina postavljanja fugne (mada retko gde se uopšte danas postavlja fugna šira od 8mm), fleksibilnost, podno grejanje. Pojedina sredstva sadrže i posebne aditive koji odbijaju vodu, a samim tim sprečavaju prodiranje nečistoće u fugu, što bi izazvalo promenu boje.

Ne Zaboravite Lepak Keramika Jovanovic Blog 5