Kako da adekvatnom rasvetom potpuno promenite kupatilski ambijent

Koliko god da ste izabrali sjajne i skupe pločice, odlično ih uklopili uz ostale elemente, odabrali najmoderniji model kupatilskih baterija ili sanitarija – ukoliko nemate adekvatnu rasvetu da svu tu lepotu istaknete na pravi način, onda ovakav ambijent ostaje nedorečen i nalik svakom drugom staromodnom kupatilu.

Postoji nekoliko vrsta osvetljenja kojima se postiže bolja atmosfera i bolji utisak ambijenta i zato je zaista važno da, nakon što pažljivo osmislite krajnji izgled svog kupatila, u saradnji sa električarem pre svega, predvidite sva mesta i pozicije buduće rasvete.

Ambijentalno osvetljenje – sama reč govori u prilog tome da ova rasveta ravnomerno osvetljava kompletan ambijent kupatila, zamenjuje dnevno svetlo i i svetlije je od ostalih izvora svetlosti. Podrazumeva se da ono bude centralno pozicionirano, ali razmislite i o nekom neobičnom obliku „visilice“ koju ćete postaviti bliže određenom uglu kupatila, ali tako da ne smeta prilikom upotrebe ove prostorije. Već izvesno vreme, kupatila se prilikom same izgradnje stambenog ili poslovnog objekta uređuju tako da se postavlja plafonska LED rasveta, sa spuštenim plafonom ili ne.

ambijentalno

Dekorativno osvetljenje može predstaviti neka neobična podna ili stona lampa koju možete postaviti u nekom uglu kupatila ili eventualno na ugrađenom pultu, pored umivaonika.  Intenzitet ovog svetla može biti znatno manji od ambijentalnog i koristite ovu lampu recimo za večernji ili noćni ulazak u kupatilo, kada sigurno ne želite da vas jarka svetlost razbudi.

dekorativno

Ukoliko želite da istaknete neki deo kupatila ili samo element danas se sve češće mogu videti sjajna rešenja uz pomoć gipsarskih radova i LED traka. Ovo se može recimo primeniti na zidu oko ogledala, oko ugradnog sistema vodokotlića i konzolne wc šolje, spuštenog plafona, niše u zidu i tome slično. Ovakve LED trake uz WiFi kontrolu mogu osvetljavati ambijent i u nekoj drugoj boji.

spojene dve vertikalne slike small

Ogledala, bez kojih se ni jedno kupatilo ne može zamisliti, se posebno osvetljavaju, najčešće postavljanjem adekvatne lampe, rekleftora ili posebno dizajnerski osmišljene rasvete koja će damama prvenstveno pomoći kod doterivanja i šminkanja, a muškarcima kod brijanja i slično.. Ovakva, naglašavajuća, rasveta se može postaviti i radi isticanja saksije egzotičnog cveća ili nekog umetničkog dela koje je postavljeno u kupatilu, ukoliko ste ga tako stilski i uredili.

naglašavajuća

glamur

Prilikom kupovine bilo koje od nabrojanih vrsta rasvete obavezno se kod prodavca raspitajte da li je bezbedno i prilagođeno da se koristi u uslovima gde je povećana vlažnost vazduha i slično.

Postavljanje dodatnih ogledala naspram diskretne rasvete takođe pruža prijatan ugođaj i dodatno pojačava osetljenje.

ogledalo i lampe

Ukoliko imate uslova da kupatilo uredite tako da upotrebite svaku od ovih nabrojanih vrsta rasvete u velikoj ste prednosti,a naš savet plus je da svakako ne izostavite ukrasne i mirišljave sveće. Ne samo da će doprineti romantici nego ćete se i vi osećati mnogo bolje, raznežiće vas svojom toplotom, mirisom i taman onolikom količinom svetlosti koja vam je potrebna da vas umiri nakon napornog dana.

sveće small

Podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Slični članci