Gde se sve zadržavaju bakterije u kupatilu?

Gde se sve zadržavaju bakterije u kupatilu?

  • Post category:Blog / Saveti

U održavanju svoje lične higijene i higijene svog doma ne trebate biti ekstremni i stvarati sterilnu atmosferu, ali svakako bi trebalo da obratite pažnju na neka od navedenih mesta u kupatilu jer su baš ona možda glavni prenosnici nekih bakterija, izazivača različitih bolesti.

Bilo da se radi o vašem domu ili u nekom toaletu koje koristi veći broj ljudi (preduzeće u kojem ste zaposleni, obrazovna ustanova, restorani i slično) prvo mesto gde se susrećemo sa velikim brojem bakterija je kvaka na vratima.

Niko od nas ne ulazi u toalet sa čistim rukama. Znači, nakon otvaranja vrata i ulaska u toalet ili kupatilo neophodno je prvo oprati ruke pre bilo kakve upotrebe istog. Nakon toga ruke je potrebno osušiti ili obrisati. Na ovu temu postoje druga vrsta istraživanja koji je od ovih načina ustvari više higijenski, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Ukoliko mislite da koristite WC šolju, a ne nalazite se u svom kupatilu, najbolje rešenje je da ne upotrebite WC dasku ili iskoristite papirnu oblogu za istu – ukoliko postoji. No, nije čak ni WC daska mesto na kojem se razvija veliki broj bakterija, uprkos uvreženim mišljenjima. Napominjemo da je svakako važno da se WC šolja drži uvek zatvorena, naročito u momentu kada puštate vodu iz vodokotlića.

U proizvodnji sanitarija za kupatilo danas se koriste moderne tehnologije koje nisu u domenu naučne fantastike i svakome su dostupne. Da biste sprečili zadržavanje prljavštine i bakterija na unutrašnjoj strani WC šolje preporučujemo da u svom kupatilu postavite one koje se ispiraju u potpunosti, uz opciju uštede vode kroz tzv. SMART CLEAN tehnologiju.

Vlažni peškiri su takođe mesta na kojima se zadržava veliki broj bakterija, isto kao i kupatilske prostirke, zavese tuš kabina i sl. Za sušenje vlažnih peškira koristite (kada je u toku grejna sezona) sušače (radijatore) ili šipke (obično ih svi postavljamo iznad kade). Za prostirke je takođe neophodno da pronađete način za sušenje nakon kupanja ili tuširanja.

Zavese na tuš kabinama su podložne i razvoju buđi tako da je neophodno njihovo redovno održavanje – prebrišite ih suvim krpama, raširite ih nakon tuširanja da bi se dobro prosušile i sl. Najbolje rešenje za tuš kade su onda svakako tuš kabine ili paravani od stakla koji se mnogo jednostavnije održavaju.

Četke za WC šolje takođe morate redovno održavati, a držače (posude) za njih često ispirajte i eventualno ih držite potpoljene u neko sredstvo za dezinfenkciju, a koje ćete redovno menjati.

Tvrdi sapuni najčešće ostaju u svojim držačima sa dosta vode i sapunice, a možete pretpostaviti i sami koliko bakterija razvija se u takvim uslovima. Tečni sapuni su pogodniji za pranje ruku ukoliko vodite računa o kontaktu sa ovim uzročnicima raznih bolesti…

Jedno od najugroženijih mesta za razvoj bakterija u kupatilu su četkice za zube. Čestom upotrebom one su skoro uvek vlažne te tako pogodne za njihov razvoj i razmnožavanje. Ukoliko ste od onih osoba kojima često krvare desni prilikom higijene zuba neophodno je da četkicu nakon upotrebe dobro operete i eventualno dezinfikujete. Ovo možete jednostavno da uradite prskanjem medicinskog alkohola po njoj, a zatim je ponovo isperete. Veoma je važno i da se četkice drže dalje od WC šolje, u čaši i da se one ne dodiruju sa drugim četkicama. Nikako ih ne odlažite u plastične kutijice radi čuvanja, one služe samo za transport prilikom putovanja. Redovnom zamenom i održavanjem istih sačuvaćete ne samo svoje zdravlje nego i zdravlje ukućana.

Provetravajte često svoje kupatilo, pored redovnog održavanja i brisanja i oplemenite ga nekom svežom, odgovarajućom saksijskom biljkom. Umesto agresivnih sredstava za čišćenje kupatila pokušajte ponekad da upotrebite sodu-bikarbonu koju ćete posuti po vlažnim sanitarijama i pločicama, a nakon toga mokrim sunđerom utrljajte preko toga i alkoholno sirće. Posle nekog vremena sve isperite mlakom vodom i prebrišite čistom, suvom krpom. Razlika će biti očigledna i verujemo da ćete je vrlo često primenjivati. Fugne između keramičkih pločica takođe možete osvežiti na ovaj način, naročito podne.